Recepten

Roti uit Suriname!

Wat heb je nodig? 4 roti-platen/pannenkoeken (de lekkerste haal je bij een toko), 12 stengels kousenband of sperziebonen, 200 gram in kippenbouillon gegaarde kipfilet, 3 eetlepels rotisaus uit een pot ( van de toko of Albert Heijn), 4 Chinese koolbladeren, 8 voorgekookte aardappeltjes, 4 stengels peterselie, 4 uien en 2 tenen knoflook.

Wat moet je doen? Zet een pan met 1 liter water op en doe er 2 kippenbouillonblokjes bij. Als het water kookt voeg je er de kipfilet aan toe. Doe de deksel weer op de pan. Zodra de kipfilet komt bovendrijven is deze gaar.

Snijd de uien in blokjes, pers de knoflook uit. Bak de uien met de knoflook even apart in een koekenpan, totdat ze lichtbruin van kleur zijn. Snijd de aardappeltjes, kousenband en Chinese koolbladeren in stukjes. Trek met je vingers de gegaarde kipfilet in reepjes.

Bak alle groenten in de koekenpan. Doe de kip en het uienknoflook-mengsel en de rotisaus erbij. Leg alles op je pannenkoek en vouw die dicht als een envelop. Leg de pannenkoek in een voorverwarmde oven van 175 graden en laat deze in ongeveer 10 minuten lekker warm worden.

bc571c0a-938b-4316-ae51-1b02b8ad07f8 2    d9c6f71c-bd26-4e5a-b037-fdd9e1898f2f 2

IMG_1514

Surinaams bananenbrood of Bojo

Wat heb je nodig? 200 gr bloem, 100 gr kokos, 25 gr boter, 2 eetlepels melk, 25 gr boter, 1 theelepel kaneel, 2 theelepels bakpoeder, 3 of 4 oude bananen, 100 gram basterdsuiker.

Wat moet je doen? Verwarm de oven op 175 graden. Hussel alle droge ingrediënten door elkaar. Klop alle natte ingrediënten. Prak de bananen. Doe alles in een ingevette cakevorm. Zet die in de oven; 35 minuten. Mjammie!

Flammkuchen, vlammende taart  recept voor 4 personen

 Wat heb je nodig? Voor het deeg: 500 gram bloem, 300 ml lauwwarm water, 1 eetlepel olijfolie, snufje zout, 1 zakje gist (a 7 gram),..Of je haalt bij de supermarkt vers Flammkuchen-deeg Voor de saus: 1 potje crème fraiche (125 ml),1 rode ui, ½ rode en een ½ groene paprika, 2 tomaten, peterselie, tijm, basilicum of rozemarijn,100 gram geraspte kaas, chorizo/ spekjes/ of salami of walnoten/hazelnoten voor een vegetarische Flammkuchen.

 Wat moet je doen? Schep de bloem in een kom. Voeg een snufje zout en de gist toe en meng door elkaar. Giet dan het water erbij en voeg de olijfolie toe. Roer alles goed door elkaar. Kneed het deeg 5 minuten. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het 45 minuten rijzen op een warme plek. Kneed daarna het deeg nogmaals goed door en verdeel het in 4 porties. Rol een bolletje deeg heel dun uit met een roller. Dit moet dunner zijn dan bij een pizza. Leg het deeg op een vel bakpapier.

Snijd de ui in ringen. Snijd de paprika’s in reepjes. Ook de worst snijd je in dunne reepjes. Smeer een lepel crème fraiche over het deeg. Leg alles wat je gesneden hebt erop. Strooi de geraspte kaas erover. Strooi de kruiden erop. Bak de Flammkuchen ongeveer 12 minuten lekker krokant in een voorverwarmde oven (200 graden).