Recepten

BBQ-saus voor Vaderdag! recept voor 1 potje van 200 ml

IMG_8810

Wat heb je nodig? Kijk op de foto onder het recept!

Wat moet je doen? Snijd de ui, doe die in een pan met het water, sap van de citroen, basterdsuiker, azijn, mosterd, zout en peper. Laat 30 minuten pruttelen. Doe dan de worcestersaus, gerookt paprikapoeder en ketchup erbij. Laat heel even koken en dan afkoelen in de koelkast. Vul een potje met de bbq-saus en maak er een leuk etiketje voor papa bij!

IMG_8801


Gevulde wentelteefjes met aardbeitjes uit de moestuin Recept voor 2 personen

Wat heb je nodig? 1 ei, 80 ml melk, honing, 4 oude boterhammen, 4 eetlepels yoghurt, 8 aardbeien

Wat moet je doen? Verwarm de oven op 180 graden. Kluts het ei en de melk, met 2 eetlepels honing. Doop de boterhammen erin. Vet een cupcakeblik in met olie. Of pak 4 cupcake-vormpjes van papier en gebruik die. Snijd de boterhammen in reepjes en vul de vormpjes. Doe reepjes op de bodem en langs de zijkant. Net een puzzel! Zet de vormpjes in de oven, 15-20 minuten. Snijd de aardbeien in stukjes. En roer een lepel honing door de yoghurt. Laat de wentelteefjes even afkoelen op een rooster. Nu ga je ze vullen! Met een schep yoghurt en daarboven op de aardbeien. Mmm, wat een heerlijk zomers hapje!


Gezonde kapsalon met knoflooksausrecept voor 4 personen

IMG_6711

Wat heb je nodig? 4 zoete aardappels, 400 gram kip (voorgegaard in bouillon) of een bol burratakaas, 4 theelepels shoarma kruiden, 16 snack/ of cherrytomaatjes, 1 komkommer, ½ krop ijsbergsla, geraspte kaas

Voor het knoflooksausje: 350 ml Griekse of Turkse yoghurt, 2 tenen knoflook, peterselie, bieslook, peper en zout, 1 eetlepel olijfolie, citroensap

Wat moet je doen? Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappels en snijd deze in stukjes. Doe ze in een kom. Doe een lepel olijfolie, peper en zout erbij en schep alles door elkaar. Verdeel dit over een bakplaat en rooster in ca. 15 tot 17 minuten gaar. Snijd de kip in stukjes of reepjes en bak de kip in een pan met een beetje olijfolie. Doe de shoarma kruiden erbij en laat even doorbakken. Of: snijd de burratakaas in stukjes en strooi de shoarma kruiden erover.

Snijd de komkommer en tomaatjes in stukjes en snijd de ijsbergsla in reepjes. Haal de zoete aardappel uit de oven en zet de gril aan. Verdeel de aardappelstukjes over 4 kleine ovenschaaltjes of 1 grote. Verdeel de kip of stukjes burratakaas over de aardappel, strooi er wat geraspte kaas over. Zet de bakjes in de oven totdat de kaas gesmolten is.

Nu maak je het sausje. Pers de knoflook uit, knip de kruiden fijn, roer de knoflook en de kruiden door de yoghurt. Breng op smaak met peper, zout en een beetje citroensap. Haal de kapsalon uit de oven en bestrooi deze met ijsbergsla, komkommer en tomaatjes. Eet smakelijk!!


shopping

 

Roze stamppot van Nijntje Recept voor 4 personen

Wat heb je nodig? 750 gram aardappels, 250 gram gekookte bietjes, 100 ml melk, 2 rode uien, 1 appel

Wat moet je doen? Schil en kook de aardappels. Snijd de uien in stukjes en bak ze zachtjes in wat boter. Snijd de bietjes in stukjes en bak ze zachtjes mee. Stamp de aardappels fijn met wat melk en doe het uien-bietenmengsel ook erbij. Stam alles goed door! Snijd de appels in partjes en leg die bovenop je roze stamppot. Mjammie, wat een goed idee van Nijntje; lekker voor kinderen en papa’s en mama’s!

Vissticks Recept voor 4 personen

Wat heb je nodig? 500 gram witvis, 250 gram bloem, 2 eieren, paneermeel of panko, peper, zout, curry, 1 citroen

Wat moet je doen? Snijd de vis in stukjes en strooi er peper en zout overheen. Kluts de eieren. Meng curry, peper en zout door de paneermeel. Doop de stukjes in 1) de bloem, 2) de eieren en 3) het paneermeel. Bak ze in een beetje boter, 4 minuten per kant, tot ze mooi bruin zijn. Nu leg je ze op een bord en knijp je er wat citroensap overheen. Eet smakelijk!


Quesadilla’s ofwel Mexicaanse tosti’s voor Neil&Donna

 Wat heb je nodig? Voor de vegaversie: een tortilla, ½ avocado, handje cashewnoten, geraspte kaas, 2 takjes peterselie, kneepje citroen, peper, zout en chilipeper. Voor de vleesversie: handje spinazie, 1 bosui, 2 takjes peterselie, 3 plakjes serranoham, geraspte kaas, zout, peper.

Wat moet je doen? Vega: lepel de avocado leeg en prak hem. Doe er een kneepje citroen overheen. Vijzel de noten. Beleg de halve tortilla en houd een randje vrij aan de zijkant. Eerst de avocado-moes, nootjes en peterselie, dan strooi je de kaas erover en doe je er een beetje peper en zout op. Vlees: Knip de spinazie en peterselie fijn en snijd de bosui in stukjes. Beleg de halve tortilla met de ham ende groentes en strooi er kaas en chilipeper overheen. Vouw de tortillas dicht en bak ze zachtjes aan beide kanten bruin in een koekenpan met een drupje olie. Knip ze in stukjes en eet smakelijk!

PHOTO-2020-05-05-13-53-03


Fruit smoothie van Rupsje Nooitgenoeg

Recept voor 2 personen

 Wat heb je nodig? 125 ml yoghurt, sap van 2 sinaasappels, 2 bananen, 1/4 doosje bevroren fruit-mango, verse munt, verse gember, honing

Wat moet je doen? Pers de sinaasappels uit. Snijd de bananen in stukjes. Knip de munt en rasp een stukje gember. Doe nu alle ingrediënten in een maatbeker en mix het fijn met de staafmixer. Giet de smoothie in een beker. Slurpen maar!

9789025770754_fcovr


Koninklijke cupcakes

Recept voor ongeveer 16 cupcakes om uit te delen!

 Wat heb je nodig? 12 geraspte wortels, 200 ml zonnebloemolie, 250 gr basterdsuiker, zakje vanillesuiker, 200 gr bloem, 2 theelepels bakpoeder, snufje zout, beetje kaneel, 3 eieren, gehakte nootjes. Voor de versiering: roomkaas, gekleurde hagelslag, kokosbrood en gouden balletjes

Wat moet je doen? Verwarm de oven op 180 graden. Mix de olie, eieren en suiker door elkaar. Zeef de bloem en de bakpoeder erbij. Voeg zout en kaneel toe. Spatel alles door elkaar. Schep de wortels en nootjes er doorheen. Vul de vormpjes en zet ze 25 minuten in de oven. Nu ga je versieren! Smeer op iedere cupcake een lepel roomkaas, snijd kroontjes van het kokosbrood en leg ze bovenop 8 stuks. Leg de gouden balletjes op de kroon, sjiek hoor! Strooi op de andere 8 cupcakes de gekleurde hagelslag. Nu kan je uitdelen! Fijne Koningsdag!

PHOTO-2020-04-26-17-23-40

 


Wortelfriet van Nijntje en Lenn 

Voor 2 personen

Wat heb je nodig? 1 bos bospeen, of peentjes uit eigen tuin!, peper, zout, paprikapoeder, 1 eetlepel bloem, olijfolie, verse rozemarijn

Wat moet je doen? Schil de peentjes. Snijd ze doormidden, misschien de 2 helftjes nog een keer doormidden. (Maak de frietjes niet te dun). Meng de frietjes in een schaal met peper, zout, paprikapoeder, bloem en een scheut olijfolie. Leg ze op een bakblik, op bakpapier. Strooi de rozemarijn er overheen. Bak de wortelfrietjes op 220 graden, ongeveer 20 minuten. Eet smakelijk!

de-tuin-van-nijntje


Vietnamese springrolls met groenten en kip 

Recept voor Skip: 4 loempia’s, die je niet hoeft te frituren!

Wat heb je nodig? 200 gram kipfilet, 2 teentjes knoflook, 4 lente uien, 80 ml sojasaus, 80 ml rijstazijn, 2 el honing, 200 g glasnoedels, 1 wortel, 200 g daikon (dit is een zacht smakende, lange, witte Oost-Aziatische radijs, ook bekend als rettich)of 4 radijsjes, 100 g gezouten pinda’s, 1 bos munt, 150 g taugé, 8 grote rijstvellen

Wat moet je doen? Snijd de kip in stukjes. Verhit een scheut olie in een pan en bak de kip. Pel en snijd de knoflook fijn en pel en snipper de lente-ui. Voeg de ui en knoflook toe aan de kip, bak 2 minuten mee en voeg de sojasaus, rijstazijn, een scheutje water en de honing toe. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en kook de kip met deksel op de pan in circa 10 minuten gaar. Laat de kip afkoelen. Wel de noedels 4 minuten in heet water en doe ze in een vergiet. Giet af en snijd fijn. Schil en snijd de wortel en daikon in reepjes. Hak de pinda’s en de munt fijn. Wel de rijstvellen in lauw water, leg er 2 op elkaar, verdeel de vulling erover en rol er loempia’s van; eerst vouw je de zijkanten naar binnen, dan de bovenkant. Je rolt de loempia naar onder dicht. Bewaar de loempia’s op  bakpapier, los van elkaar, in de koelkast. Snijd ze doormidden als je ze gaat eten en dip ze in zoetzure saus. Eet smakelijk!


Spaghetti van Menetti

Met lekker pittige rode saus, recept voor 4 personen

Wat heb je nodig? 2 rode uien, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 4 wortelen, 6 tomaten, 1 rodepaprika, 1 blik gepelde tomaten, 4 eetlepels rode pesto, oregano, zout en peper, basilicum, ¾ pak spaghetti, stuk kaas

Wat moet je doen? Kook de wortels in 6 minuten halfgaar. Zet water op voor de spaghetti en maak die klaar zoals op het pak staat beschreven. Snijd de uien en de tomaten in kleine stukjes. Doe dit ook met de paprika en de wortels. De rode peper snijd je ook klein, maar haal eerst de pitjes eruit! Bak in een scheutje olie de uien glazig. Het pepertje mag er nu ook bij. Dan doe je de knoflook erbij met een knoflookpers. Vervolgens alle groentes en de gepelde tomaten. Die prak je fijn met een vork. Doe de pesto, peper, zout en oregano erbij en laat alles een poosje pruttelen. Giet de spaghetti af, doe die in een schaal en meng de rode saus er doorheen. Rasp er kaas over en strooi er in stukjes gescheurde basilicum op. Eet smakelijk!

shopping


Paaskuiken (gevulde eieren)

Wat heb je nodig? 4 eieren, 1.5 eetlepel mayonaise, 1 theelepel kerriepoeder, snufje zout en peper, 1 theelepel mosterd, een paar takjes bieslook, 1 wortel, rozijntjes

Wat moet je doen? Vul een pan met water en zet die op het fornuis. Kookt het water? Schep met een schuimspaan of grote soeplepel de eieren in de pan. Kook ze in 8 minuten hard. Laat ze onder koud stromend water goed schrikken. Pel de eieren en snijd het kopje eraf. Haal met een lepeltje het eigeel eruit. Doe de mayonaise, kerrie, zout, peper en mosterd erbij. Prak alles goed door elkaar. Vul de halve eieren met het mengsel. Wil je er een leuk paas kuiken van maken? Maak oogjes van rozijntjes en een snaveltje en voetjes van plakjes wortel. Vrolijk Pasen!

PHOTO-2020-04-11-14-43-05


Roti uit Suriname!

Wat heb je nodig? 4 roti-platen/pannenkoeken (de lekkerste haal je bij een toko), 12 stengels kousenband of sperziebonen, 200 gram in kippenbouillon gegaarde kipfilet, 3 eetlepels rotisaus uit een pot ( van de toko of Albert Heijn), 4 Chinese koolbladeren, 8 voorgekookte aardappeltjes, 4 stengels peterselie, 4 uien en 2 tenen knoflook.

Wat moet je doen? Zet een pan met 1 liter water op en doe er 2 kippenbouillonblokjes bij. Als het water kookt voeg je er de kipfilet aan toe. Doe de deksel weer op de pan. Zodra de kipfilet komt bovendrijven is deze gaar.

Snijd de uien in blokjes, pers de knoflook uit. Bak de uien met de knoflook even apart in een koekenpan, totdat ze lichtbruin van kleur zijn. Snijd de aardappeltjes, kousenband en Chinese koolbladeren in stukjes. Trek met je vingers de gegaarde kipfilet in reepjes.

Bak alle groenten in de koekenpan. Doe de kip en het uienknoflook-mengsel en de rotisaus erbij. Leg alles op je pannenkoek en vouw die dicht als een envelop. Leg de pannenkoek in een voorverwarmde oven van 175 graden en laat deze in ongeveer 10 minuten lekker warm worden.

bc571c0a-938b-4316-ae51-1b02b8ad07f8 2    d9c6f71c-bd26-4e5a-b037-fdd9e1898f2f 2

IMG_1514


Surinaams bananenbrood of Bojo

Wat heb je nodig? 200 gr bloem, 100 gr kokos, 25 gr boter, 2 eetlepels melk, 25 gr boter, 1 theelepel kaneel, 2 theelepels bakpoeder, 3 of 4 oude bananen, 100 gram basterdsuiker.

Wat moet je doen? Verwarm de oven op 175 graden. Hussel alle droge ingrediënten door elkaar. Klop alle natte ingrediënten. Prak de bananen. Doe alles in een ingevette cakevorm. Zet die in de oven; 35 minuten. Mjammie!

Flammkuchen, vlammende taart  recept voor 4 personen

 Wat heb je nodig? Voor het deeg: 500 gram bloem, 300 ml lauwwarm water, 1 eetlepel olijfolie, snufje zout, 1 zakje gist (a 7 gram),..Of je haalt bij de supermarkt vers Flammkuchen-deeg Voor de saus: 1 potje crème fraiche (125 ml),1 rode ui, ½ rode en een ½ groene paprika, 2 tomaten, peterselie, tijm, basilicum of rozemarijn,100 gram geraspte kaas, chorizo/ spekjes/ of salami of walnoten/hazelnoten voor een vegetarische Flammkuchen.

 Wat moet je doen? Schep de bloem in een kom. Voeg een snufje zout en de gist toe en meng door elkaar. Giet dan het water erbij en voeg de olijfolie toe. Roer alles goed door elkaar. Kneed het deeg 5 minuten. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het 45 minuten rijzen op een warme plek. Kneed daarna het deeg nogmaals goed door en verdeel het in 4 porties. Rol een bolletje deeg heel dun uit met een roller. Dit moet dunner zijn dan bij een pizza. Leg het deeg op een vel bakpapier.

Snijd de ui in ringen. Snijd de paprika’s in reepjes. Ook de worst snijd je in dunne reepjes. Smeer een lepel crème fraiche over het deeg. Leg alles wat je gesneden hebt erop. Strooi de geraspte kaas erover. Strooi de kruiden erop. Bak de Flammkuchen ongeveer 12 minuten lekker krokant in een voorverwarmde oven (200 graden).


Massaman curry

Wat heb je nodig? 4 worteltjes, 200 gram sperziebonen (voorgekookt), halve aubergine, 150 ml kokosmelk, een handjevol ongezouten pinda’s, 2 eetlepels massaman currypasta, kaneel, kardemom, peper, zout, 2 uien gesneden, ½ courgette in stukjes gesneden, scheut vissaus en 400 gram rijst. Eet je liever vegetarisch? Neem dan 1 hele aubergine, in plaats van een halve!

Wat moet je doen? Snijd alle groenten in kleine ringetjes en blokjes. Doe een beetje olie in je wok en bak de kardemom en de kaneel en de ui aan. Laat 3 minuten bakken en doe er alle groenten, behalve de sperziebonen bij. Als het prutje een mooie kleurt krijgt, voeg je de kokosmelk en vissaus toe. Schep als laatste de gekookte rijst en de sperziebonen doorheen. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat even pruttelen. Tenslotte strooi je een paar pinda’s over de curry.


Empanada’s

Wat heb je nodig? 100 gram groene of zwarte olijven (zonder pit), 50 gram zongedroogde tomaten in olie (uitgelekt), 3 lente-uien, 300 gram gekookte rijst, handje rozijnen, 1 zak verse spinazie, verse peterselie, verse munt, peper, zout, paprikapoeder, komijn en kaneel, bloem om te bestuiven, 25 vellen bladerdeeg, 1 ei, losgeklopt om te bestrijken, Vega: 100 gram fetakaas verkruimeld, of gegaarde kipfilet

Wat moet je doen? Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de olijven en zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Snijd of knip de spinazie en lente-ui in reepjes. Doe alles van het lijstje in een kom. Doe er peper, zout, paprikapoeder, kaneel en komijn bij. Meng alles door elkaar. Strooi een beetje bloem over je werkblad. Rol het bladerdeeg uit. Steek er met een rond vormpje cirkels uit. Schep een theelepel vulling in het midden van elk rondje. Vouw het rondje dicht met je vingers. Je kunt ook een vork gebruiken. Leg een vel keukenpapier op de bakplaat. Leg de empanada’s erop en bestrijk ze met wat losgeklopt ei. Bak ze 15 tot 20 minuten in de oven tot ze knapperig zijn.

IMG_6346


Harten-appeltaartje  Recept voor 1 taartje (12.5 cm Ø)

Wat heb je nodig? 100 gram bloem, 50 gram roomboter, 30 gram suiker,1 klein ei, snufje zout, 1 appel, 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel kaneel, 2 eetlepels rozijnen, 1 eetlepel paneermeel, Abrikozenjam, 1 (aluminium) taartvormpje (12,5 cm), Hartjesvormpjes en een bakkersdoosje of een ander leuk doosje dat je kunt versieren

 Wat moet je doen? Snijd de boter in kleine stukjes. Doe de bloem, suiker een klein ei en een snufje zout erbij. Kneed alles door elkaar tot een deegbal. Die leg je een half uurtje in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appel en snijd die in stukjes. Schep de kaneel, rozijnen en 1 eetlepel citroensap door de appel. Nu is je vulling klaar. Haal je deegbal uit de koelkast en strooi wat bloem op het aanrecht. Rol met een deegroller een mooie lap deeg uit en leg die in je (aluminium) vormpje. Strooi 1 eetlepel paneermeel over de bodem en schep de appelvulling in je taartvorm. Maak van de restjes deeg een bal en rol deze weer uit. Nu ga je hartjes maken, grote, kleine, wat je wilt! Leg hartjesvormen op je lap en snijd met een mesje de vormpjes uit. Versier de bovenkant van je taartje met de hartjes. Bak je taartje in 15-20 minuten mooi goudbruin. Heb je nog hartjes over? Bak deze dan later in de oven tot heerlijke zandkoekjes (10 minuten). Als je taartje klaar is bestrijk je de bovenkant met een klodder abrikozenjam. Pak je bakkersdoosje en vul deze met het appeltaartje en de losse zandkoekjes. Je mag er zelf best een proeven hoor! Oh ja, versier de bovenkant van je bakkersdoosje om het helemaal af te maken!

Heb je geen bloem in huis om deeg te maken? Je kan het taartje ook met bladerdeeg maken. Pak 2 plakken bladerdeeg en rol deze uit. Leg de plak in het (aluminium) vormpje. Leg de appelvulling erin. Pak nog 1 plakje bladerdeeg en snijd hier de hartvormpjes uit. Je kan ook het bladerdeeg als deksel op je taartje leggen en er dan een hartjesvorm uitsnijden. Schuif het taartje in de voorverwarmde oven en bak het in 15 minuten goudbruin. Als je taartje klaar is bestrijk je de bovenkant met een klodder abrikozenjam. Nu ga je op stap en zet je je hartentaartje bij iemand op de stoep die jij mist. Veel plezier met geven!!

91ea7cc6-9d71-4264-96cf-dfeae7119bb8 2    7f2699df-e8a9-4a20-9178-48e377ed54e1 PHOTO-2020-04-07-13-43-44 2