blog

18-11-2019 Kookles-week!

Kookles-week in de Kinderkeuken!  We startten bij BSO Partou. Daar is een super-enthousiaste club kinderen, die echt al heel goed kan koken. Dus leggen we de lat steeds hoger en maakten we ravioli met ze. De vulling bestond uit roomkaas en spinazie, tot grote opluchting van Thura. Die had pas ravioli gegeten met (niet zulke lekkere) geitenkaas, “van de oudste geit van de wereld!” Geen ravioli voor de peuters van KDV Nieuwenoord, maar stamppot, want stampen konden ze! En zelf worteltjes oogsten ook! Met de BSO-kinderen maakten we curry, geholpen door een paar groep 8ers, die voor de tweede keer aanschoven in de Kinderkeuken. We eindigden gisteren met onze kooklessen bij Kinderboerderij de Wilgenhof. Met als thema Hollandse hapjes voor pakjesavond. Wat we maakten? Kijk maar goed naar de foto van het tasje van Fleur!

10-10-2019 Griezelen!

Griezelen! Dat wilde Noor graag op haar kookfeestje in de Kinderkeuken. En dus ging ze, samen met haar vriendinnetjes, aan de slag met een supereng toetje, waarin een oog ronddobberde. En met een halloween-paprika en een mummie-pizza. “Ik houd van koken en van dieren!”, riep een van de meiden. Dat kwam goed uit, want ze mochten mee met Marianne, van #kinderboerderijdewilgenhof. Alle dieren voeren en welterusten wensen, want het werd al aardig donker. En om het helemaal af te maken, vlogen de vleermuizen rond toen ze naar huis gingen. Met een tas vol griezeleten!

PHOTO-2019-11-10-10-34-11

19-10-2019 Wat een soepweer!

Rondvliegende bladeren, regen, wind,..  tijd voor soep bij de kookles van Kinderkeuken Rotterdam! De peuters van Frida Dida hadden het er druk mee; eerst moesten ze houtjes sprokkelen voor hun eigen kampvuurtje, midden in de keuken! En blazen, om het vuurtje goed aan te krijgen. Soeppan erboven, groentes erin en roeren maar! Daarna gingen ze zelf aan de slag; ze sneden en knipten alle groentes fijn voor een lekker soepje om mee naar huis te nemen. En rolden deeg met een deegrollertje, want ze maakten er hartige koekjes bij. In de vorm van een visje. Dat mocht lekker zwemmen, in de soep!

590006c5-7e82-4da6-ac53-c8e61b3109b0 2

14-10-2019 Junior en senior chefs in de Kinderkeuken!

Wat een verrassing! De peuters van kinderopvang Frida Dida hadden ineens een klein moestuintje, midden in de keuken! Kinderkeuken Rotterdam kwam met ze koken. Ze luisterden naar het verhaal over de moestuin van Nijntje. En gingen, net als Nijntje, scheppen, harken en gieten. En ja hoor, er groeiden echte worteltjes in het tuintje! Iedere peuter oogstte er eentje en toen gingen ze koken; eerst (voorgegaarde) aardappels, wortels en pompoen in stukjes snijden. Daar hebben we veilige kindermesjes voor. En daarna samen stampen, in grote pannen. Het werd een lekker herfstig stamppotje. Met een fruitegel erbij, want die liep ook door de moestuin!
Bij de kooklessen van afgelopen zaterdag moesten de juniorchefs juist heel precies en nauwkeurig aan de slag; ze maakten sushi! En van de junior naar de seniorchefs..zondag vierde een familie de 85e verjaardag van oma bij Kinderkeuken Rotterdam. Ze maakten onder onze hoede een Italiaanse lunch. Die lieten ze zich smaken, met zijn allen aan een lange tafel en een trotse oma in het midden. Supergezellig!

06d312d0-4dec-42e2-9622-af3a345c91e8

6-10-2019 Maak je eigen vliegtuigmaaltijd!

Rijden met een bus over de startbaan! Achter het stuur van een grote brandweerauto kruipen en smokkelwaar bekijken bij de douane. Superstoer! Ruim 200 enthousiaste kinderen en hun ouders bezochten gisteren de kinderdag van Rotterdam The Hague Airport. Ze kregen een kijkje achter de schermen van de luchthaven. En wisten de kinderen eigenlijk dat er een hele grote keuken op de luchthaven is, waar alle vliegtuigmaaltijden worden gemaakt? Ze mochten zelf ook hun eigen vliegtuigmaaltijd maken, met Kinderkeuken Rotterdam. Het werd een wrap, die vaak al voordat hij in het vliegtuigdoosje werd verpakt verdween in hun mond. Lekker dus! Niet zo vreemd, want ze deden ontzettend hun best. Er zaten tussen alle aspirant piloten, stewardessen en brandweermannen – en vrouwen vast en zeker ook toekomstige koks!

IMG_5082

21-9-2019 Ravioli!

Yann werd al 6 jaar, een mooie leeftijd om de kookkunsten uit te gaan proberen met een feestje in de Kinderkeuken. En bakken konden ze, de kleine koks! Vooral het hartige groentetaartje vonden ze heel spannend, ze mochten echt zelf bakken bij de pannen! Met zand en modder was koken trouwens ook hartstikke leuk, ze speelden lekker verder tussen de bomen van Drrroomland! Vervolgens ontvingen we echte dames, van 9. Nova vierde haar verjaardag. Ze kunnen wat ons betreft zo aan de slag bij een restaurant, wat een prachtige ravioli maakten ze. Vanavond gaan ze er nog meer maken, vertelden ze. Leuk meiden, en eet smakelijk

IMG_4982

16-9-2019 Een dierentheater om op te eten bij het Gergievfestival!

Welk dier wordt het? Een leeuw? Of een paard? Een olifant? Het viel de kleintjes niet mee om te kiezen, gisteren tijdens het kinderprogramma van het #rotterdamphilharmonicgergievfestival. Ze maakten bij de Kinderkeuken een dierentheatertje, om op te eten! Een boompje van broccoli, een huisje van wortel en komkommer en een weggetje van snoep,..met een diertje erop. Iedereen deed mee; papa, mama, opa, oma en ook de muzikant van het orkest..! En daarna gingen ze naar de voorstelling en maakte het orkest prachtige dierenmuziek. Wat een superzondag!

IMG_4921 5

8-9-2019 Soepergoed!

Of we iets met paarden wilden verzinnen voor het kookfeestje van Celeste? Ze is namelijk een echt paardenmeisje en dol op pony Fleur! De meisjes kwamen vrijdag naar de Kinderkeuken en bakten 3 paardentaartjes. De pony van de kinderboerderij kreeg de schillen en heel veel liefde!

Zaterdag hadden we weer 3 kooklessen, met als thema Italië. Konden we nog even het vakantiegevoel vasthouden. De minichefs maakten ravioli, een precisiewerkje; pasta draaien, vormpjes uitstansen, vullen en in elkaar zetten. Met een prachtig resultaat, kijk maar naar de foto! Ze maakten ook minestrone, Italiaanse groentesoep. En die vond Thijs “soepergoed”!

IMG_4885

 

 

24-8-2019 Paarden!

Paarden! Daar ging het over, afgelopen zondag bij de Kinderkeuken. We kookten met de jongste gasten van Van Donge&De Roo, bij het CHIO. En wat maak je dan? Stokpaardjes! Ze konden kiezen; een bruin of een blond paard. Met een koekvormpje stansten ze een hoofdje uit van eierkoek of ontbijtkoek. Die zetten ze op een spies, daaronder kwamen stukjes zomerfruit. Dat koekvormpje kwam nog goed van pas; ze versierden hun tasjes met paardenhoofdjes. Het was supergezellig! En daarna in draf naar de springfinale!

a0039f37-2580-4df6-b976-f4376653ad11

23-8-2019 ZOOcamp

Kinderkeuken Rotterdam is aan de kook op een van de tofste plekken van Rotterdam: Diergaarde Blijdorp! Daar kunnen kleine dierenfans elk weekend kamperen in de kamelenwei, met het ZOOcamp. Er moet natuurlijk ook gegeten worden, dus koken ze met de Kinderkeuken hun eigen maaltje. Veel ingrediënten lusten de dieren ook wel; orang oetans zijn bijvoorbeeld dol op uien en knoflook.  De kinderen maken er, met tomaten natuurlijk, ketchup van.  Ze maken ook een fruitspies, met meloen, abrikozen, munt en nog veel meer fruit. Ara’s mogen geen avocado, leren we van de dierenverzorgers, dat is heel giftig voor ze. En dan weet een kleine ZOOcamper te vertellen dat ara’s in het wild klei eten; om giftige stoffen te filteren. Wat knap, hij wordt vast de opvolger van Freek (in het wild)!

IMG_4784