blog

19-1-2020 Pasta challenge!

IMG_5796Timo zit op kookles en woensdag kwam hij met zijn vrienden naar de Kinderkeuken om zijn verjaardag vieren.  Hij wist precies wat het thema moest worden; Italiaans. Dus maakten ze tiramisu, rode saus, en pasta natuurlijk. De regen kwam met bakken naar beneden, maar dat was totaal geen probleem. De jongens vroegen of ze met de restjes pasta aan de slag mochten. Tuurlijk! En toen ontstond er een pasta challenge: hoe lang kan je een pastasliert maken zonder dat die breekt? Nou, heel lang! (zie foto!) Wel 12 meter! Het was een topmiddag! Gisteren waren er weer kooklessen in de Kinderkeuken. De kinderen maakten een echte Indonesische rijsttafel; een gehaktbroodje, zoet zure komkommer en gewokte groentes met rijst, gember en seroendeng. De logeerbeer van Dionne keek mee, en Milou bracht een prachtige tekening mee voor de kookjuffen. Die krijgt een mooi plekje; in de keuken natuurlijk!

IMG_5799

 

 

14-1-2020 Kneden en rollen!

Kneden! En rollen! Peuters zijn er dol op! Ze kregen een echte kookles van de Kinderkeuken. Eerst maakten ze een mooie deegbal en daarna rolden ze die uit tot een platte lap. Vervolgens drukten ze met een koekvormpje mooie visjes uit. Die mochten zwemmen nadat ze gebakken waren. In de soep! En die hadden de peuters ook helemaal zelf gemaakt. Knap hoor!

30-12-2019 Het was een super Kinderkeukenjaar!

2019 was een super Kinderkeukenjaar! En dat komt door alle leuke, enthousiaste en grappige kinderen die lekkere gerechtjes bij ons in de Kinderkeuken maakten. Het bleef niet alleen bij koken, maar ze vertelden ook mooie verhalen (het meisje dat een taartje maakte voor haar vader die uitgezonden was als militair en bijna naar huis kwam), zongen liedjes (een complete groep 8 musical), deden een dansje (de pasapas was favoriet) gaven spontane knuffels (dat was lief!)…en maakten grappige opmerkingen:

“Dat kruid? Dat is petersilicum!”

“Soepergoed, die minestrone!”

“Er zit een muis in mijn pizza!” (bij het ontstaan van luchtbellen tijdens het bakken van de Turkse pizza)

“Mooie kleuren smaken lekker!”

“Groentejuf, woon jij in deze tuin?!”

“Ik pak de pannenstok!” (spatel)

De kookjuffen vonden het top! Wij wensen alle juniorchefs een heel mooi en natuurlijk ook een lekker 2020 toe!

IMG_5455

22-12-2019 Kerstkookles voor de ambassadeurs van de Kinderkeuken!

Dit jaar heeft een aantal mensen onze Kinderkeuken enthousiast gepromoot en geholpen. Dat leidde tot supergave opdrachten! In Bleiswijk maakten we nasi met een hele school, in Ommoord gezonde lunches met een Lekker Fitschool. In Hillegersberg een echte Afrikaanse maaltijd, borrelhapjes voor een kinderboeklancering in Schiedam en lasagne in Berkel. Ook de kinderen van ZOOcamp in Diergaarde Blijdorp maakten hun maaltje met de Kinderkeuken voor ze in hun tentjes kropen.

De kookjuffen vonden het tijd voor een feestje, om iedereen te bedanken voor het mooie Kinderkeukenjaar! Dat deden we in stijl, met een kookles voor alle grote en kleine mensen. Het werd een supergezellige kerstkookles, met kerstsoep, zalm wellington en appelroosjes. En iedereen kookte de sterren van de hemel!

IMG_5677

8-12-2019 Tajerblad!

Maandelijks koken we met de kinderen van BSO Partou in Rotterdam-Bergpolder. Of we ook eens bij de vestiging in Ouderkerk aan den IJssel een kookles wilden geven? Tuurlijk wil de Kinderkeuken dat! Wat een gezellige club kinderen om mee te koken. En wat een enthousiasme; of we gauw weer terug wilden komen! (doen we; op 2 januari!)

We vierden ook nog de verjaardag van Simran, met een kookfeestje. Het werd vegetarische lasagne, gevuld met heel veel verse groentes en kruiden. Die werden geproefd en besnuffeld; verse tijm, salie. En rozemarijn; die rook volgens Djinti naar de tuin van haar oma! Maar hoe heten al die kruiden eigenlijk? Simran wist alle namen op te noemen. En Simrans moeder leerde de kookjuf over Surinaamse spinazie of tajerblad, een smaakvolle, grovere variant van Hollandse spinazie.  Daar gaan we zeker mee koken!

IMG_5470

 

1-12-2019 Sinterklaas!

“Sinterklaas is met de stoomlocomotief naar Nederland gekomen! En hij heeft een nieuw paard, dat heet Ozosnel!” Overal waar we met de Kinderkeuken deze week kookten, vertelden de kinderen opgewonden hun verhaal. De peuters, BSO-ers, kinderen bij de kookfeestjes; ze hadden allemaal al een keer hun schoen gezet, snoepten blij van de pepernoten die we rondstrooiden en gingen vol overgave aan de slag met speciale Sintgerechtjes. Een speculaastaartje, een saucijzenbroodje en pompoensoep. En de tasjes werden extra mooi versierd. Met Sint en Piet natuurlijk!

IMG_5450

24-11-2019 Afrika!

De groepen 8 van de Sint Michael zijn druk met het project Afrika. Ze focussen zich op midden-Afrika; wat is het klimaat, wat voor invloed heeft dat op de mensen die er leven; hoe wonen ze, wat is hun bron van inkomsten? En: wat zijn hun eetgewoontes? Voor deze vraag werd de Kinderkeuken ingeschakeld. Eerst maakten ze beslag voor injera’s, dat zijn een soort zure pannenkoeken die gebruikt worden als bestek, bord en voedingsmiddel. De volgende dag was het beslag gegist en kon er gebakken worden. De kinderen maakten ook tsebi dorho, shiro, en alicha?! Ofwel hete kip in rode saus, kikkererwtendip en salade! Die aten ze in stijl, met zijn allen etend uit een grote schaal, op. Zonder bestek, maar met injera. Er gingen ook bakjes mee naar huis; kunnen ze daar ook proeven!

PHOTO-2019-11-20-14-26-48

18-11-2019 Kookles-week!

Kookles-week in de Kinderkeuken!  We startten bij BSO Partou. Daar is een super-enthousiaste club kinderen, die echt al heel goed kan koken. Dus leggen we de lat steeds hoger en maakten we ravioli met ze. De vulling bestond uit roomkaas en spinazie, tot grote opluchting van Thura. Die had pas ravioli gegeten met (niet zulke lekkere) geitenkaas, “van de oudste geit van de wereld!” Geen ravioli voor de peuters van KDV Nieuwenoord, maar stamppot, want stampen konden ze! En zelf worteltjes oogsten ook! Met de BSO-kinderen maakten we curry, geholpen door een paar groep 8ers, die voor de tweede keer aanschoven in de Kinderkeuken. We eindigden gisteren met onze kooklessen bij Kinderboerderij de Wilgenhof. Met als thema Hollandse hapjes voor pakjesavond. Wat we maakten? Kijk maar goed naar de foto van het tasje van Fleur!

10-10-2019 Griezelen!

Griezelen! Dat wilde Noor graag op haar kookfeestje in de Kinderkeuken. En dus ging ze, samen met haar vriendinnetjes, aan de slag met een supereng toetje, waarin een oog ronddobberde. En met een halloween-paprika en een mummie-pizza. “Ik houd van koken en van dieren!”, riep een van de meiden. Dat kwam goed uit, want ze mochten mee met Marianne, van #kinderboerderijdewilgenhof. Alle dieren voeren en welterusten wensen, want het werd al aardig donker. En om het helemaal af te maken, vlogen de vleermuizen rond toen ze naar huis gingen. Met een tas vol griezeleten!

PHOTO-2019-11-10-10-34-11

19-10-2019 Wat een soepweer!

Rondvliegende bladeren, regen, wind,..  tijd voor soep bij de kookles van Kinderkeuken Rotterdam! De peuters van Frida Dida hadden het er druk mee; eerst moesten ze houtjes sprokkelen voor hun eigen kampvuurtje, midden in de keuken! En blazen, om het vuurtje goed aan te krijgen. Soeppan erboven, groentes erin en roeren maar! Daarna gingen ze zelf aan de slag; ze sneden en knipten alle groentes fijn voor een lekker soepje om mee naar huis te nemen. En rolden deeg met een deegrollertje, want ze maakten er hartige koekjes bij. In de vorm van een visje. Dat mocht lekker zwemmen, in de soep!

590006c5-7e82-4da6-ac53-c8e61b3109b0 2