blog

16-5-2022 Kinderkeuken=Seniorenkeuken!

Ja, jullie zien het goed; Kinderkeuken Rotterdam veranderde vandaag even in Seniorenkeuken Rotterdam! We waren bij Stichting de Moutery in Schiedam, waar senioren activiteiten kunnen doen zoals schilderen, yoga, gym en koken dus! Het was al lang een wens van de Kinderkeuken om ook met senioren te koken en wat was het leuk! We dronken eerst koffie met 7 vriendelijke dames en dat was gelijk zo gezellig, dat we toch ook maar eens aan de slag moesten gaan! De kookjuffen legden uit dat ze graag uit allerlei verschillende culturen koken en daar waren de dames het helemaal mee eens. Ze maakten minestronesoep, couscoussalade, pitabroodjes en wortelcupcakes. 

Wat hadden we veel kookervaring in de keuken! Er werd gebakken, gesneden, gemixt en kritisch geproefd. En ondertussen zongen we mee met liedjes die we allemaal kennen: tulpen uit Amsterdam, het tuinpad van mijn vader, de glimlach van een kind…

Mooie verhalen hoorden we ook, want zo gaat dat in de keuken, bij jong en bij oud!

6-2-2022 Chinees Nieuwjaar in de Kinderkeuken!

Afgelopen dinsdag begon het Chinese Nieuwjaar en dat werd ingeluid met drakendansen, muziek en heel veel lekker eten. Je raadt het vast al; de kooklessen staan deze maand in het teken van China. Gisteren gingen de minichefs in de Kinderkeuken enthousiast aan de slag met wontons, gevuld met garnalen en groentes. Ze mochten ze ook zelf stomen en Ottelien wist precies hoe dat gaat: “Er komen wolkjes van het hete water, die maken je eten gaar,” vertelde ze. Precies, de kookjuffen hadden het niet beter kunnen uitleggen! Bij de wontons maakten ze soep. En sambal van gebakken rode pepers, ui en knoflook, plus een snufje trassi. Een uitdaging voor de ogen (huilen!) en neus (“juf, de trassi ruikt naar kattenvoer!”). Ze maakten de Chinese kookles in stijl af en schreven 请享用 op hun maaltijdtasje. Wat dat betekent? Kijk maar naar het tasje van minichef Magali! 

28-11-2021 Het regent pepernoten in de Kinderkeuken!

Buiten was het schemerig en regende het pijpenstelen, maar binnen in de Kinderkeuken was het lekker warm en rook het heerlijk. Naar banketletters, pepernoten en wortelcupcakes! De jarige Liv en haar vriendinnen waren omgedoopt tot (hulp)Pietjes en bakten de lekkerste Sintgerechtjes. Het was extra knus in de Kinderkeuken, want ze kregen hulp van 2 oma’s en mama, ook heel gezellig voor de kookjuffen! Iedereen kende alle Sintliedjes, dus we zongen het hele repertoire. En één ding is zeker, Sint en Piet hebben het vast ook gehoord, dus de schoentjes van de meiden waren vast goed gevuld de volgende ochtend!

1-7-2021 Uit welk land koken we vandaag?!

Het eerste waar onze kooklessen bijna altijd mee beginnen is met de vraag: “Kookjuffen, uit welk land gaan we vandaag koken?” Ja, dat wisten we eigenlijk niet. Het thema was deze keer bbq, met een groentespies, saus en een smoothie. Gelukkig had Tom de oplossing; “Nou, dan is het land Amerika, want daar barbecueën ze vaak!” Goed idee van Tom! Alhoewel hij er later wel weer een beetje op terug kwam, want: “Die Amerikanen hebben het altijd hartstikke druk, dus veel tijd hebben ze er niet voor!” Hoe dan ook, de minichefs kookten een heerlijke maaltijd bij elkaar! 

20-6-2021 Fijne Vaderdag!

Naadloos sloot het thema aan bij de tropische temperatuur: we maakten afgelopen donderdag Mexicaanse burrito’s met alle kinderen van de Ds Buskesschool! Ze verwelkomden ons blij met; “Hé kookjuffen, we kennen jullie!’’ Dat klopt, tijdens de sportdag maakten we gerechtjes met fruit en nu vertelden we de kinderen dat ze échte minichefs gingen worden. De bovenbouwers bakten zelf de vulling voor hun burrito’s. De onder -en middenbouwers moesten hun eigen “boodschappen” doen en hun wrap op hun allermooist versieren. Met bezwete koppies sneden en knipten ze erop los. “Zullen we een afhaalrestaurant beginnen?!” vroeg een trotse minichef. Goed plan, de kookjuffen komen helpen!

De kinderen van de kooklessen gisteren hadden een geheime missie. Ze maakten bbq-saus, in een mooi glazen potje met een versierd etiket. Vandaag smullen veel papa’s van een superlekkere bbq saus van hun minichef, met tomaatjes, mango, ui, gerookt paprikapoeder en natuurlijk heel veel extra liefde! Fijne Vaderdag!❤️

24-05-2021 Pastaparade!

Lizz is één van onze trouwste minichefs; ze volgt al een paar jaar kooklessen in de Kinderkeuken. Zelfs als ze op vakantie is, want dan zijn de kookjuffen er met online kooklessen gewoon een beetje bij. Een minichef is ze eigenlijk niet meer, ze steekt boven de kookjuffen uit! Ze is pas 11 jaar geworden; de hoogste tijd dus voor een feestje met al haar vriendinnen in de Kinderkeuken. Het was een heel gezellig clubje dat -net als Lizz- hartstikke goed kan koken! Het thema was pastadans, wij vonden het meer een pastaparade; kijk maar naar de staatsieportretten!

17-05-2021 Caribische sferen in de Kinderkeuken!

Wat te doen met druilerige meivakantiedagen? Daar wisten ze bij BSO Takatuka en BSO Timboektoe wel raad mee. Je organiseert gewoon een zonnige, hartverwarmende Caribische themaweek! Lekker samen zingen, dansen, knutselen.. en koken natuurlijk! De Kinderkeuken bezocht de BSO’s in Nieuwerkerk aan de IJssel en werd daar opgewacht door blije minichefs. Ze hadden er enorm veel zin in! En konden precies uitleggen hoe een ananas er uitziet, “Met stekeltjes!” en een kokosnoot “Die heeft haar!”. Dat was mooi, want het waren de ingrediënten voor het toetje. Ze maakten ook jambalaya: een Caribische groenteschotel met boontjes. En koekjes van zoete aardappel. Lekker kneden, bakken, snijden, vijzelen en dansen. Een aanrader voor alle grote en kleine chefs: Caribische muziek in de keuken!😃

9-5-2021 Ontbijt&bloemetjes voor mama!

Snijden, klutsen, knippen en bakken; de minichefs waren vanochtend al vroeg in de weer. Voor mama natuurlijk! Sommigen nog lekker in hun pyjama en anderen al in vol ornaat, compleet met koksmuts. Ze hadden een geheime afspraak met de Kinderkeuken en maakten via een online kookles een ontbijt voor mama. Of oma. Of het hele gezin! Annejet en Matijs kwamen al vroeg in beeld want ze konden volgens papa niet meer wachten. Mooi, want ze konden gelijk nog even de tuin in om viooltjes te plukken. De moeder van Lizz sloop nog door de keuken, dus die werd hup! weggestuurd. En Tyas had alles zo goed voorbereid, dat hij de hulpkok van de kookjuffen werd. “Kijk maar naar Tyas!” riepen we regelmatig. Het ontbijt werd prachtig, bij allemaal. Een ovenbroodje, gevuld met ei en verse kruiden, een hartenwentelteefje met aardbeitjes en een spiesje met meloenhartjes. Wat zullen alle mama’s gesmuld hebben. En vooral hebben genoten van die superlieve snoetjes van hun trotse minichefs!

12-12-2020 Kerst in de Kinderkeuken!

De kerstkooklessen zijn toch wel de leukste lessen om te draaien in de Kinderkeuken! Zeker als je prachtige groentes cadeau krijgt om mee te koken; avocado’s, groene asperges en rabarber. De kinderen hadden het er druk mee, want ze maakten een compleet kerstdiner. Voor: zalmcocktail met avocado. Hoofd: een aardappelgratin met een kerstboompje van groene asperges. En na: gebakken rabarber met room en kerstversiersels. Tussendoor werd er gechild met een beker warme chocomel. En gingen ze op zoek naar rozemarijn in de kruidentuin. Het hele diner ging in kerstdozen, die met gepaste trots werden overhandigd aan de ouders. Wij zijn ook trots. Op onze minichefs! 

Op zoek naar rozemarijn!

29-11-2020 Talent in de Kinderkeuken!

Griezeltoetjes, pizza’s en paprika’s; we hebben er dit jaar heel veel gemaakt in de Kinderkeuken! Het is één van de favoriete thema’s voor een kookfeestje. Gisteren ontvingen we een clubje minichefs voor het feestje van Demi en Leanne en werden we toch weer verrast door de griezelvarianten van de pizzaatjes die zij bedachten. Wat een bijzondere monsters zagen we voorbij komen! En omdat het bijna Sinterklaas is wilden ze ook graag banketletters maken. Die werden ook prachtig, ze konden zo in de winkel! De Sintletters hadden we eerder op de dag ook al gemaakt, tijdens de kookles. Leuke tip: wil je een Kinderkeuken kookles cadeau geven? Bestel een voucher via kinderkeukenrotterdam@hotmail.com Meer info vind je op onze website!