blog

16-9-2019 Een dierentheater om op te eten bij het Gergievfestival!

Welk dier wordt het? Een leeuw? Of een paard? Een olifant? Het viel de kleintjes niet mee om te kiezen, gisteren tijdens het kinderprogramma van het #rotterdamphilharmonicgergievfestival. Ze maakten bij de Kinderkeuken een dierentheatertje, om op te eten! Een boompje van broccoli, een huisje van wortel en komkommer en een weggetje van snoep,..met een diertje erop. Iedereen deed mee; papa, mama, opa, oma en ook de muzikant van het orkest..! En daarna gingen ze naar de voorstelling en maakte het orkest prachtige dierenmuziek. Wat een superzondag!

IMG_4921 5

8-9-2019 Soepergoed!

Of we iets met paarden wilden verzinnen voor het kookfeestje van Celeste? Ze is namelijk een echt paardenmeisje en dol op pony Fleur! De meisjes kwamen vrijdag naar de Kinderkeuken en bakten 3 paardentaartjes. De pony van de kinderboerderij kreeg de schillen en heel veel liefde!

Zaterdag hadden we weer 3 kooklessen, met als thema Italië. Konden we nog even het vakantiegevoel vasthouden. De minichefs maakten ravioli, een precisiewerkje; pasta draaien, vormpjes uitstansen, vullen en in elkaar zetten. Met een prachtig resultaat, kijk maar naar de foto! Ze maakten ook minestrone, Italiaanse groentesoep. En die vond Thijs “soepergoed”!

IMG_4885

 

 

24-8-2019 Paarden!

Paarden! Daar ging het over, afgelopen zondag bij de Kinderkeuken. We kookten met de jongste gasten van Van Donge&De Roo, bij het CHIO. En wat maak je dan? Stokpaardjes! Ze konden kiezen; een bruin of een blond paard. Met een koekvormpje stansten ze een hoofdje uit van eierkoek of ontbijtkoek. Die zetten ze op een spies, daaronder kwamen stukjes zomerfruit. Dat koekvormpje kwam nog goed van pas; ze versierden hun tasjes met paardenhoofdjes. Het was supergezellig! En daarna in draf naar de springfinale!

a0039f37-2580-4df6-b976-f4376653ad11

23-8-2019 ZOOcamp

Kinderkeuken Rotterdam is aan de kook op een van de tofste plekken van Rotterdam: Diergaarde Blijdorp! Daar kunnen kleine dierenfans elk weekend kamperen in de kamelenwei, met het ZOOcamp. Er moet natuurlijk ook gegeten worden, dus koken ze met de Kinderkeuken hun eigen maaltje. Veel ingrediënten lusten de dieren ook wel; orang oetans zijn bijvoorbeeld dol op uien en knoflook.  De kinderen maken er, met tomaten natuurlijk, ketchup van.  Ze maken ook een fruitspies, met meloen, abrikozen, munt en nog veel meer fruit. Ara’s mogen geen avocado, leren we van de dierenverzorgers, dat is heel giftig voor ze. En dan weet een kleine ZOOcamper te vertellen dat ara’s in het wild klei eten; om giftige stoffen te filteren. Wat knap, hij wordt vast de opvolger van Freek (in het wild)!

IMG_4784

 

 

23-7-2019 Vakantie!

En toen was het vakantie! En hadden we een Kinderkeuken vol met enthousiaste minichefs. Giulia had er speciaal haar eigen schort voor meegenomen. Ze volgden een kookles en maakten een echte Turkse pizza.  Daar komt veel bij kijken: deeg kneden, uitrollen. En dan de pizza bakken: als er bobbels in het deeg ontstaan gaat het goed. “Er zit een muis in mijn pizza!” riep een kleine chef. Ook de groentes voor de vulling moesten ze snijden en bakken. Op het resultaat mochten ze trots zijn; een Turkse oma kwam spontaan op de lekkere luchtjes af en knikte goedkeurend! Rubi vertelde dat ze het recept meeneemt naar de camping en Samuel maakte een prachtige tekening op zijn tasje over zijn vakantie. De kookjuffen kregen er ook helemaal zin in!

IMG_4552 2

 

 

14-7-2019 Een vorstelijk verhaal

Een echte high tea, dat was het thema dat Emma had gekozen voor haar kookfeestje. Eerst even oefenen, want hoe gaat dat eigenlijk, een high tea? Zouden prinses Kate en prinses Megan elke dag thee drinken? Vast! Met de pink omhoog! En ze eten kleine hapjes, anders passen ze niet in hun prinsessenjurk. De kookjuffen vroegen: “Zou jij een echte prinses willen zijn?” Dat zette ze aan het denken. Het antwoord was: “Nee, want je kunt dan niks in je eentje doen.” “Zoals wat?”, vroegen wij. “Nou, bijvoorbeeld even naar Mac Donalds!” Gelukkig zijn ze geen prinsessen en maakten ze lekkere hapjes bij ons in de Kinderkeuken. Die ze het liefst gelijk wilden opeten. Tussendoor bewonderden ze het pasgeboren kalfje en lieten ze trots hun schooltuin zien. En ze leerden hoe je stukjes peer kunt karamelliseren en daar een mooi perentaartje mee maakt. Emma’s moeder vertelde dat opa daar trots op zal zijn. Hij is patissier en runde een sjieke banketbakkerszaak in Den Haag. Hij leverde zelfs het gebak voor Prinsjesdag. Dat maakte het vorstelijke verhaal compleet!

foto meisjes kalfje

7-6-2019 Jongens houden van koken!

“Jongens houden van koken!” Dit werd blij meegedeeld door Dean en zijn vrienden tegen de kookjuffen. Ze vierden Deans verjaardag met een kookfeestje in de Kinderkeuken. Iedereen had wel wat te vertellen over zijn eigen kookkunsten. Pelle bijvoorbeeld: hij kookt elke vrijdag voor het hele gezin. Op donderdag zoekt hij een recept uit en haalt zijn vader de bijbehorende boodschappen. Leuk! En toen gingen ze aan de slag met een ijs/fruittaartje; dat paste goed bij het warme weer. Met bezwete hoofden maken ze ook nog een groentetaart en een appeltaartje. En brachten ze alle dieren een bezoek. Wat bleek? Dean heeft thuis zelf een hele dierentuin.. 2 ezels, een Vlaamse reus, en een varken. Die mag, ondanks het feit dat hij  Bacon heet, zijn hele leven lekker rondscharrelen op hun erf. Gelukkig maar!

IMG_4421 Dean

Kindervakantiekeuken

“Yes we gaan koken!” Een beter welkom kan je je als kookjuf niet wensen! Kinderkeuken Rotterdam geeft maandelijks kookles bij BSO Partou. We koken elke keer uit een ander land, en nu was Spanje aan de beurt. We kookten paella, en venusschelpjes en een plakje citroen er bovenop maakten het echt af! Tim is dol op zuur (heel veel kinderen trouwens!) en ging de citroenuitdaging aan. Op de foto hieronder zie je hoe hij het ervan af brengt!

Het leuke is dat kinderen ook echt gaan proeven tijdens een kookles; Emulkun vroeg zich af of ze al olijven lust;…nee nog niet! Maar ze maakte er wel een lekkere pincho mee. Zaterdag maakten we tijdens de kooklessen in de Kinderkeuken Mexicaanse tortilla’s. Het weer was er ook naar! In de vijzel maalden ze  guacamole, nu was de koriander een uitdaging om te proeven.Na het verzoek om van de Kinderkeuken een Kindervakantiekeuken te maken, zodat we op reis kunnen naar alle landen waar we uit koken, ging iedereen weer tevreden naar huis. Sommige tasjes waren al leeg voordat de kinderen thuis waren. Eet smakelijk, minichefs (en ouders!)

17-6-2019 Kookwoorden

Kinderboekenschrijfster Sanne Rooseboom boft; verleden week gaf ze een superleuke  boekpresentatie bij basisschool de Taaltuin, over haar nieuwe boek “Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis.” En de week erop organiseerde de school een tentoonstelling, speciaal over haar. Nu waren de kinderen van groep 5,6 en 7  verantwoordelijk voor de catering! Ze maakten pitabroodjes, Mexicaanse wraps, pastasalade en nog veel meer, met Kinderkeuken Rotterdam. We startten met een mini-les over keukengerei en hoe je daarmee werkt. Hoe houd je je mes vast? En hoe heet zo’n ding waarmee je in een pan bakt? Een pannenstok! Hartstikke goed woord, beter dan spatel eigenlijk! En een vijzel? Ja, dat is een vermorzelaar. En iemand die goed kan snijden is een Snijkoning! Wat een goede woordvondsten allemaal, de school heet natuurlijk ook niet voor niks De Taaltuin! Afgelopen zaterdag vierde Abel zijn kookfeestje in de Kinderkeuken en hij was heel trots op zijn bakkersdoos vol met lekkere taartjes. Ja, hij wilde zeker wel even poseren voor de foto! En vertrouwde de kookjuf gelijk zijn droomwens toe; koken, bij “De taarten van Abel”, op TV. De oproep is bij deze geplaatst!

10-6-2019 Gastheren -en vrouwen in de dop

Wat een keus! Muziek maken, speksteen snijden, met techniek een lichtje maken dat het ook echt doet, schilderen en koken natuurlijk! Jenaplanschool De Kwakel in Berkel organiseert elk jaar een keuzemiddag met superveel workshops waaruit alle kinderen van de hele school kunnen kiezen. Kinderkeuken Rotterdam was erbij en maakte met 20 enthousiaste kinderen lasagne. Snijden, draaien, zelf echt bakken,.. de school rook heerlijk!  Vervolgens ging de Kinderkeuken naar Schiedam, naar basisschool De Taaltuin. Kinderboekenschrijfster Sanne Rooseboom presenteerde daar haar nieuwe boek; “Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis”. Alle kinderen van groep 6,7 en 8 plus een aantal belangrijke gasten waren erbij. Bij zo’n officiële presentatie horen natuurlijk lekkere hapjes. En die maakten de kinderen van groep 8! Schalen vol empanada’s, mini-tortilla’s, wortelcakejes, wraps en smoothies. Ondertussen vertelden ze de kookjuffen over het Suikerfeest, dat net was afgelopen. Je wenst elkaar dan “Eid Mubarak” en krijgt de hele dag visite. Heel gezellig en lekker voor ons ook, want wij snoepten mee van de heerlijke koekjes die mee naar school waren genomen. Als volmaakte (en trotse!) gastheren – en vrouwen serveerden de groep 8ers hun zelfgemaakte lekkers. En als klap op de vuurpijl kregen alle kinderen het nieuwe boek cadeau. Kinderkeuken Rotterdam wenst alle kinderen heel veel leesplezier!