blog

1-7-2021 Uit welk land koken we vandaag?!

Het eerste waar onze kooklessen bijna altijd mee beginnen is met de vraag: “Kookjuffen, uit welk land gaan we vandaag koken?” Ja, dat wisten we eigenlijk niet. Het thema was deze keer bbq, met een groentespies, saus en een smoothie. Gelukkig had Tom de oplossing; “Nou, dan is het land Amerika, want daar barbecueën ze vaak!” Goed idee van Tom! Alhoewel hij er later wel weer een beetje op terug kwam, want: “Die Amerikanen hebben het altijd hartstikke druk, dus veel tijd hebben ze er niet voor!” Hoe dan ook, de minichefs kookten een heerlijke maaltijd bij elkaar! 

20-6-2021 Fijne Vaderdag!

Naadloos sloot het thema aan bij de tropische temperatuur: we maakten afgelopen donderdag Mexicaanse burrito’s met alle kinderen van de Ds Buskesschool! Ze verwelkomden ons blij met; “Hé kookjuffen, we kennen jullie!’’ Dat klopt, tijdens de sportdag maakten we gerechtjes met fruit en nu vertelden we de kinderen dat ze échte minichefs gingen worden. De bovenbouwers bakten zelf de vulling voor hun burrito’s. De onder -en middenbouwers moesten hun eigen “boodschappen” doen en hun wrap op hun allermooist versieren. Met bezwete koppies sneden en knipten ze erop los. “Zullen we een afhaalrestaurant beginnen?!” vroeg een trotse minichef. Goed plan, de kookjuffen komen helpen!

De kinderen van de kooklessen gisteren hadden een geheime missie. Ze maakten bbq-saus, in een mooi glazen potje met een versierd etiket. Vandaag smullen veel papa’s van een superlekkere bbq saus van hun minichef, met tomaatjes, mango, ui, gerookt paprikapoeder en natuurlijk heel veel extra liefde! Fijne Vaderdag!❤️

24-05-2021 Pastaparade!

Lizz is één van onze trouwste minichefs; ze volgt al een paar jaar kooklessen in de Kinderkeuken. Zelfs als ze op vakantie is, want dan zijn de kookjuffen er met online kooklessen gewoon een beetje bij. Een minichef is ze eigenlijk niet meer, ze steekt boven de kookjuffen uit! Ze is pas 11 jaar geworden; de hoogste tijd dus voor een feestje met al haar vriendinnen in de Kinderkeuken. Het was een heel gezellig clubje dat -net als Lizz- hartstikke goed kan koken! Het thema was pastadans, wij vonden het meer een pastaparade; kijk maar naar de staatsieportretten!

17-05-2021 Caribische sferen in de Kinderkeuken!

Wat te doen met druilerige meivakantiedagen? Daar wisten ze bij BSO Takatuka en BSO Timboektoe wel raad mee. Je organiseert gewoon een zonnige, hartverwarmende Caribische themaweek! Lekker samen zingen, dansen, knutselen.. en koken natuurlijk! De Kinderkeuken bezocht de BSO’s in Nieuwerkerk aan de IJssel en werd daar opgewacht door blije minichefs. Ze hadden er enorm veel zin in! En konden precies uitleggen hoe een ananas er uitziet, “Met stekeltjes!” en een kokosnoot “Die heeft haar!”. Dat was mooi, want het waren de ingrediënten voor het toetje. Ze maakten ook jambalaya: een Caribische groenteschotel met boontjes. En koekjes van zoete aardappel. Lekker kneden, bakken, snijden, vijzelen en dansen. Een aanrader voor alle grote en kleine chefs: Caribische muziek in de keuken!😃

9-5-2021 Ontbijt&bloemetjes voor mama!

Snijden, klutsen, knippen en bakken; de minichefs waren vanochtend al vroeg in de weer. Voor mama natuurlijk! Sommigen nog lekker in hun pyjama en anderen al in vol ornaat, compleet met koksmuts. Ze hadden een geheime afspraak met de Kinderkeuken en maakten via een online kookles een ontbijt voor mama. Of oma. Of het hele gezin! Annejet en Matijs kwamen al vroeg in beeld want ze konden volgens papa niet meer wachten. Mooi, want ze konden gelijk nog even de tuin in om viooltjes te plukken. De moeder van Lizz sloop nog door de keuken, dus die werd hup! weggestuurd. En Tyas had alles zo goed voorbereid, dat hij de hulpkok van de kookjuffen werd. “Kijk maar naar Tyas!” riepen we regelmatig. Het ontbijt werd prachtig, bij allemaal. Een ovenbroodje, gevuld met ei en verse kruiden, een hartenwentelteefje met aardbeitjes en een spiesje met meloenhartjes. Wat zullen alle mama’s gesmuld hebben. En vooral hebben genoten van die superlieve snoetjes van hun trotse minichefs!

12-12-2020 Kerst in de Kinderkeuken!

De kerstkooklessen zijn toch wel de leukste lessen om te draaien in de Kinderkeuken! Zeker als je prachtige groentes cadeau krijgt om mee te koken; avocado’s, groene asperges en rabarber. De kinderen hadden het er druk mee, want ze maakten een compleet kerstdiner. Voor: zalmcocktail met avocado. Hoofd: een aardappelgratin met een kerstboompje van groene asperges. En na: gebakken rabarber met room en kerstversiersels. Tussendoor werd er gechild met een beker warme chocomel. En gingen ze op zoek naar rozemarijn in de kruidentuin. Het hele diner ging in kerstdozen, die met gepaste trots werden overhandigd aan de ouders. Wij zijn ook trots. Op onze minichefs! 

Op zoek naar rozemarijn!

29-11-2020 Talent in de Kinderkeuken!

Griezeltoetjes, pizza’s en paprika’s; we hebben er dit jaar heel veel gemaakt in de Kinderkeuken! Het is één van de favoriete thema’s voor een kookfeestje. Gisteren ontvingen we een clubje minichefs voor het feestje van Demi en Leanne en werden we toch weer verrast door de griezelvarianten van de pizzaatjes die zij bedachten. Wat een bijzondere monsters zagen we voorbij komen! En omdat het bijna Sinterklaas is wilden ze ook graag banketletters maken. Die werden ook prachtig, ze konden zo in de winkel! De Sintletters hadden we eerder op de dag ook al gemaakt, tijdens de kookles. Leuke tip: wil je een Kinderkeuken kookles cadeau geven? Bestel een voucher via kinderkeukenrotterdam@hotmail.com Meer info vind je op onze website!

22-11-2020 Een oud Hollands weekje!

Een oud Hollands weekje in de Kinderkeuken! De kinderen van de Regenboog stampten er op los, ze maakten een heerlijk stamppotje met pompoen, aardappel en wortels. En onze kooklessen stonden in het teken van de Sint. De minichefs maakten een pepernotentaartje, wortelcupcakes en een hartige banketletter. De letter S was favoriet, er was één letter B bij, gemaakt door Kore. Voor Boaz, want op hem is ze verliefd! De Kinderkeuken leek wel op de keuken in het Sinthuis; alle Pietjes waren druk in de weer, het lekkers werd mooi ingepakt in Sinterklaasdoosjes, met een extra handje pepernoten erbij. En de resten van de wortels; voor Ozosnel!

15-11-2020 Griezelen&giechelen!

Spannend hoor, een griezelkookfeestje in het al schemerige bos. En dat op vrijdag de 13e! Isabelle is 11 geworden en viert haar feestje in de Kinderkeuken. Als de kookjuffen ook nog vertellen over de vossen, uilen en vleermuizen die hier leven, barst het los. Het gegiechel! Dat stopt als we gaan koken, dan worden ze bloedserieus. Ze maken een griezeltoetje met een bloederig oog, enge mummiepizza’s en een griezelpaprika. Ondertussen vertellen ze over een andere serieuze kwestie; de Verkering. Van Isabelle en Sep. Op de foto kunnen jullie het stralende stel bewonderen! We eindigen met een tocht door de moestuin, op zoek naar 10 verschillende groentes. Die vinden ze en alles wordt keurig genoteerd, op de telefoon. Zo gaat dat als je 11 bent!

8-11-2020 Koken op een wereldschool!

De Anne Frankschool in Bleiswijk is een Wereldschool. Wat betekent dat eigenlijk? De leerlingen legden het ons uit; “Alle kinderen, van uit de hele wereld, zijn bij ons op school welkom!” Dat vinden we een mooie gedachte, die heel goed past bij de Kinderkeuken. Want wij koken graag van uit de hele wereld! Dus gingen we op woensdag met de onderbouw aan de slag met Italiaanse macaronimuffins. En op donderdag maakten we Mexicaanse burrito’s met de middenbouw. De bovenbouw was vrijdag aan de beurt; groep 8 ontplofte bijna, ze hadden zo lang moeten wachten! De Indonesische nasi werd zingend gebakken en de afwas (straat!) vonden alle groepen trouwens ook hartstikke gezellig. Het was een topweek, op een wereldschool!