blog

29-6-2020 Een fruitig weekje!

Een fruitig weekje in de Kinderkeuken! Dat is ook niet zo gek, biologische tuin Drrroomland staat bomvol met aalbessen, frambozen en aardbeien. Dus daar werd druk naar gezocht tijdens Livines kookfeestje. En toen kregen we ook nog een super-fruitaanbod! Silvester komt iedere maand naar de kookles, zijn vader is docent en geeft les over het keuren van fruit. Of we wat daarvan overblijft konden gebruiken? Nou en of! De kooklessen van de Kinderkeuken hebben altijd 1 land als thema, dat werden er nu 3. Met een fruitcrostata uit Italie, een oud Hollands wentelteefje met aardbeitjes en Japanse fruitsushi gingen de trotse minichefs weer naar huis. Alhoewel..het wentelteefje redde het tasje vaak niet; dat was al opgepeuzeld!

ceeb8a9f-ce6f-4ce8-8d35-70aa06663f15

 

15-3-2020 Wat het geven van kooklessen zo leuk maakt!

Wat maakt het geven van kooklessen met de Kinderkeuken zo leuk?
Op de eerste plaats natuurlijk al die enthousiaste minichefs, die zich vol overgave storten op het menu dat ze gaan koken! Maandag maakten ze burrito’s, bij de Sjalomschool in Capelle. Donderdag een Surinaamse maaltijd, bij basisschool de Kwakel in Berkel-en Rodenrijs. En gisteren Oostenrijkse Flammkuchen en Apfelstrudel tijdens onze kooklessen bij Kinderboerderij de Wilgenhof.
Maar er is meer!
De kok van de Surinaamse toko, die enthousiast zijn recepten deelt met de kookjuf. De conciërge van de Kwakel, die spontaan foto’s laat zien van enorme pannen met Surinaamse erwtensoep, door hem bereid. De caissière, die zegt dat onze boodschappenkar weer vol zit met allemaal gezonde spullen voor de kindertjes van de kookles. Dex, Tim en hun vader, die na de kookles laten zien hoe ze, met bakkersdoosjes en al, met zijn 3-en passen op 1 scooter. En Dean, die een landenpresentatie moet houden op school. Het wordt Oostenrijk en hij gaat de recepten van de Kinderkeuken in zijn powerpoint presentatie zetten.
Leuk toch?!
En Dean, succes namens de kookjuffen!
IMG_6153

8-3-2020 De egels heten allemaal Beer!

Hoe leuk en spannend is het als kleuter om jarig te zijn! En op die leeftijd is kiezen ook nog best moeilijk.. Daarom nodigde Sophia de halve klas uit op haar kookfeestje. 15 blije, ook best wel zenuwachtige klasgenootjes meldden zich gisteren bij de Kinderkeuken. Toen de eerste spanning eraf was, gingen ze los! Eerst even oefenen met de speciale mesjes, en daarna werden de aardbeien voor het toetje keurig in plakjes “gezaagd”. Koekjes vijzelen? Geen probleem! Alles ging in een toetjesbakje, deksel erop..en die knapperds konden ook al hun eigen naam op het etiketje schrijven! Daarna maakten ze een pizza, met lekkere gekleurde groentes. En een fruitegel, met 10 stekels, dus er moest ook geteld worden. Alle egels kregen een naam. En -niet helemaal toevallig- kregen ze allemaal dezelfde naam; Beer. Dat zit zo; de kookjuf had extra hulp ingeschakeld, van de 16 jarige Beer. En die viel dus enorm in de smaak!

IMG_3982

 

 

 

 

29-2-2020 Griezelkabinet!

Eén van onze topchefs in de dop; dat is Dean! Elke maand komt hij naar de kooklessen in de Kinderkeuken, gaat als een ervaren kok aan de slag, en doet dat thuis dan allemaal nog eens over. Zijn ouders en broertje boffen maar! Hij was vorige maand 12 geworden, dus alle reden voor een feestje met zijn vrienden. In de Kinderkeuken! Het leuke is; ze vonden koken net zo leuk als Dean zelf. HET recept voor een geslaagde middag! Ze maakten griezeleten; een griezelig toetje, een gevulde griezelpaprika en een griezelpizza. Daar leefden ze zich helemaal op uit; spinnen van olijf, spoken van kaas, een robot met selderij en tomaat, monsterkoppen met salami…eet smakelijk!

IMG_6059

 

20-2-2020 Tasjesparade!

Sanne en haar vriendinnen houden van koken! Ze maken thuis van alles; taartjes, pasta, soep,.. Dus het kookfeestje in de Kinderkeuken voor Sannes 10e verjaardag werd een hele gezellige boel! Er was ook nog een heer in het gezelschap, bij navraag van de kookjuffen bleek dat de verkering te zijn. Een goede match, want ook hij kon goed koken! Het werd een echte Italiaanse maaltijd. Wat ze precies maakten? Kijk maar naar de tasjes!

In Capelle gaven we deze week de laatste kooklessen van een 6 weken durende wereldkeuken – kookworkshop. Alle landen waaruit we gekookt hadden kwamen nog een keer voorbij tijdens een quiz; wisten de kinderen welk ingrediënt bij welk land hoort? Ja hoor, feilloos! Workshops geslaagd, zeker na alle lieve knuffels van de minichefs en aardige woorden van de ouders. Dank jullie wel!

 

16-2-2020 Sissende pannenkoeken!

We kookten deze week 2 keer Aziatisch in de Kinderkeuken. Eerst bij Isa thuis, in Hoogvliet. De kookjuffen werden opgewacht door een superenthousiast team minichefs. Ze maakten noedelsoep en Thaise curry. En aten dat gezellig met zijn allen op. Met stokjes natuurlijk! Bij de kooklessen gisteren was Vietnam aan de beurt. Knalgele sissende pannenkoeken, banh xeo, met garnalen. En een salade met 3 verschillende soorten kruiden, een mierzoet toetje met kokosmelk en een pittige dipsaus. Heel lekker, tijdens de les werd er al flink geproefd! En gekletst! Wat een leuke verhalen, van de 2 bff’s uit Hendrik-Ido- Ambacht, die ook nog eens buurmeisjes zijn. En van Caitlin, die kooklessen had gevraagd voor haar verjaardag. In het kleine bijkeukentje was het ook heel knus, met ouders die een kopje thee dronken. Met een knalgeel pannenkoekje erbij!

PHOTO-2020-02-16-10-41-35

8-2-2020 Gezellig rond het kampvuur!

Ach die peutertjes! Wat zijn ze schattig! En slim! Elke week gaat de Kinderkeuken op tournee, om de peuters van KOV Mundo kooklessen te geven. En die kleintjes pikken alles razendsnel op. Geroutineerd lopen ze langs de groentebakken, om “boodschappen” te doen. Dan gauw naar hun snijplank, om alle groentes te knippen en te snijden. We maakten soep en begonnen rond een “kampvuurtje”. Hout sprokkelen, in het vuur blazen, roeren in de pan..en na het koken lekker naar huis. Met een beker gevuld met zelfgemaakte soep en een viskoekje. Mjammie!

b7261f30-0c70-4872-a3a4-08d91cbd0503 2

2-2-2020 Wat er allemaal komt kijken bij een kookles!

Wat er allemaal komt kijken bij een kookles?! Handen wassen. Schorten om. De winkel inrichten (Wat is prei? Taugé? De woordkaarten worden bij de juiste groentes gelegd!) En dan kan het feest beginnen! Deze week maakten de kinderen van Ontdekrijk en de BSO op de Sjalomschool nasi. Groentes snijden, bakken, en ook pinda’s en kokos vijzelen. Voor een lekker extraatje eroverheen. Het werd een bak vol, en de kroepoek kregen ze van de kookjuffen. En dan doen we het hele rondje andersom; schorten uit, opvouwen, de winkel opruimen, vegen…Alleen de lekkere nasilucht blijft over van 2 supergezellige kooklessen!bc867345-a3cd-4cb0-9c1b-36092d8e083a

26-1-2020 Kikkers in de puree?

“En wat is dit, denken jullie?” De kinderen van Ontdekrijk uit Capelle krijgen elke maandag kookles. De Kinderkeuken komt naar hun school en ze hebben al van alles gemaakt; nu een pitabroodje, gevuld met zelf geknede falafelballetjes. En ja, dan sta je ineens met je handen in de kikkererwtenpuree! Alleen het woord spreekt al tot de verbeelding, zeker omdat de puree groen is, door de munt en de peterselie die erin zitten. Na de eerste aarzeling gaan ze los en draaien ze prachtige balletjes. Die worden gebakken en dan natuurlijk geproefd. En?   “ Super lekker kookjuf, mogen we alles gelijk opeten?” is de reactie. Het is een gek woord, maar een heel lekker balletje!

Zaterdag kwam Lisa naar de kinderboerderij, om haar kookfeestje te vieren. Ale kinderen hadden alvast een door de jarige gemaakte menukaart bij zich. Lisa’s bijnaam is pastamonster, dus ze draaiden hun eigen pastavellen en maakten er een heerlijke lasagne van. We hopen dat het het pastamonster heeft gesmaakt!

IMG_5804

19-1-2020 Pasta challenge!

IMG_5796Timo zit op kookles en woensdag kwam hij met zijn vrienden naar de Kinderkeuken om zijn verjaardag vieren.  Hij wist precies wat het thema moest worden; Italiaans. Dus maakten ze tiramisu, rode saus, en pasta natuurlijk. De regen kwam met bakken naar beneden, maar dat was totaal geen probleem. De jongens vroegen of ze met de restjes pasta aan de slag mochten. Tuurlijk! En toen ontstond er een pasta challenge: hoe lang kan je een pastasliert maken zonder dat die breekt? Nou, heel lang! (zie foto!) Wel 12 meter! Het was een topmiddag! Gisteren waren er weer kooklessen in de Kinderkeuken. De kinderen maakten een echte Indonesische rijsttafel; een gehaktbroodje, zoet zure komkommer en gewokte groentes met rijst, gember en seroendeng. De logeerbeer van Dionne keek mee, en Milou bracht een prachtige tekening mee voor de kookjuffen. Die krijgt een mooi plekje; in de keuken natuurlijk!

IMG_5799